(Uitge)beeld in opspraak (2004)

 

Sociaal-politieke factoren zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese (speel)film in de loop der jaren. Veranderingen in maatschappelijke invloedsstructuren kunnen worden afgeleid door te kijken naar de ontwikkeling van de film. Anderszijds heeft film een sociale en maatschappelijke fucntie en heeft ze een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van samenlevingen. In de CyQlus 2004 '(Uitge)beeld in opspraak' srichten we ons dan ook op zowel de invloed van cultuur, religie en geschiedenis van de maatschappij op film, als ook de invloed van de film op samenleving. 

Script

Q: Jullie zijn allemaal uitgenodigd voor drie CyQlus avonden in februari over alle tegenstrijdigheden in film(beelden) en de invloed hiervan op ons leven en vica versa.
Publiek: Geweldig! Wij komen met z’n vijftigen of is zestig ook goed?
 
Q: Jullie zien nu indrukwekkende beelden van de prachtige natuur van onze aarde die worden afgewisseld met beelden van menselijke creaties en technologie.
Publiek: Waarom laten jullie ons dit zien?
Q: Om jullie bewust te maken van de nieuwe leefomgeving die we zelf hebben gecreëerd en ZIEN hoe wij met onze leefwereld omgaan!
 
Q: (uitdagend) Wat denken jullie van de invloed van maatschappij op de film en vooral de invloed van film en media op de maatschappij. Zien jullie niet hoe wij voor de gek worden gehouden met programma’s als Big Brother en Idols?
Publiek: (aarzelend) Nee….
Benno: (met een portie nonchalante humor) Ik kan jullie wel uitleggen hoe onze media en filmcultuur een afspiegeling zijn van onze samenleving en andersom.
 
Q: Jullie gaan door middel kleine experimentjes de verschillende invloeden ontmaskeren van een weerzinwekkende film en een zoetsappige film.
Publiek (kroeg Flux): Aah wat schattig en lief!!!
Publiek (kroeg Asterion): Ieeeeh wat ranzig!!!
(Gevolg: een behoorlijk verschil in emotionele arousal; schokkende reacties vanuit de ene zaal worden uiteindelijk in Asterion gemengd met de vrolijke sferen van de andere helft.)
 
Q: (stellig) ‘Film maakt de mens kortzichtig’, ‘Film bepaalt grotendeels hoe je je leven inricht’, ‘Maatschappijkritische films hebben geen toekomst in deze wereld van gemakkelijk amusement’ en ‘Films met ranzige seks en buitengewoon geweld zijn onmisbaar geworden in onze maatschappij’.
Publiek: Wij zijn het met alles eens of oneens.
Panel: Laat de discussie losbarsten!
 
Q: (uitzinnig) Na deze zinnenprikkeling willen we onze gedachten even verzetten en feesten!
Publiek: Daar willen wij niet bij ontbreken!
 
Q: 'Ook in 2005 zal Dispuut Quenouille weer een wervelende CyQlus organiseren met een zeer prestigieus thema. We hopen jullie dan allemaal weer te zien! Quiné!'