Wie helpt wie? Goede doelen onder de loep (2015)

In 2015 organiseerden we een reeks van drie avonden onder één thema. Het thema was: Wie helpt wie? Goede doelen onder de loep. We hebben ingezoomd op goede doelen en ontwikkelingswerk: hoe goed zijn goede doelen eigenlijk? En bereiken ze wat ze beloven?
Ons thema was gebaseerd op een project van Radi-Aid, een organisatie die is opgericht door Noorse studenten. Eén van hun visies: "Fundraising should not be based on exploiting stereotypes." Een filmpje over het project kun je hier vinden.
 
Donderdag 5 februari - Lezing 
De CyQlus wordt afgetrapt met twee sprekers. Op deze avond zal Edwin Venema, hoofdredacteur van het Filanthropium Journaal en directeur van Lenthe Publishers, spreken. Hij is kritisch over de organisatie van goede doelen in Nederland, ‘Het goede doel is in veel gevallen een doel op zich geworden.’ Lees ook het artikel dat hij schreef voor de Trouw over goede doelen. Na Edwin Venema, zal Gosse Bosma, directeur van het VFI, een branchevereniging voor goede doelen, vertellen hoe de organisatie van een goed doel eigenlijk in elkaar zit.
Kom vooral luisteren om goede doelen beter te begrijpen en je eigen mening te kunnen vormen die je dan weer mooi mee kan nemen naar de volgende CyQlus avond! We hopen dat het een interactieve avond wordt met veel ruimte voor vragen en discussie. De lezingen vinden plaats in een zaal boven de Openbare Bibliotheek Enschede.
 
 
Donderdag 19 februari - Discussie-avond 
Vanavond gaan we met elkaar in discussie over goede doelen, aan de hand van filmpjes en stellingen. Gaat het geld dat wordt gedoneerd aan goede doelen naar de goede plek? Is het reëel om van de directeur van een goededoelenorganisatie te verwachten dat hij/zij voldoening neemt met een modaal inkomen? Hoe krijg je mensen betrokken bij een goed doel? Moeten wij ons verantwoordelijk voelen voor het leed/de armoede van anderen? Als we mensen willen helpen, wat is dan de juiste manier? De organisaties die jongeren betaald vrijwilligerswerk laten doen, schieten als paddenstoelen uit de grond: wat vinden wij van dit ‘voluntourism’?
Zin in een felle discussie of gewoon benieuwd om de meningen van anderen te horen? Kom dan deze avond naar Asterion. Misschien leuk om deze filmpjes alvast te kijken als voorbereiding.
 
 
Dinsdag 3 maart - The Pearl Game: Arm vs Rijk. 
In 2016 zal de rijkste 1 procent van de wereldbevolking rijker zijn dan de overige 99 procent. Dit blijkt uit een rapport dat onlangs uitkwam van Oxfam Novib. Vanavond gaan we een spel doen om het verschil tussen arm en rijk zelf te kunnen ervaren. Er wordt gespeeld in kleine groepjes geleid door (oude) Quenouillers. Als je geluk hebt wordt je maagje gevuld, heb je pech dan sta je droog…