CyQlus 2019: Overpopulatie

De eerste avond van de CyQlus stond helemaal in het thema van Zero Waste. De enthousiaste Romee Hoeksma kwam vertellen over haar afvalvrije levensstijl. Romee vertelde waarom ze gekozen heeft voor een afvalvrije levensstijl en wat ze er allemaal voor moet doen. Zo neemt ze overal haar eigen beker, bestek en tasjes mee naartoe, om het onnodig kopen van producten gemaakt van plastig te vermijden. Romee sloot de eerste CyQlus avond af met een gave workshop. Alle aanwezigen mochten een eigen deodorant gaan maken en deze bewaren in hun eigen meegenomen bakje. Voor velen was dit nog een aardige uitdaging, maar na heel veel praQQen is het iedereen gelukt. Om de deodorant helemaal af te maken, kon er een geurtje worden toegevoegd.

 

De tweede avond van de CyQlus ging over overpopulatie. Onze eigen Davida Flinsenberg kwam een presentatie geven over overpopulatie. Davida vertelde eerst hoe overbevolking is ontstaan, daarna vertelde ze over waarom het nou zo’n groot probleem ís. Zo werd niet alleen duidelijk dat hongersnoden een gevolg is, maar ook veel mentale problemen. Er kwamen veel schokkende maatregelen naar voren om overbevolking tegen te gaan. En bij wie ligt de verantwoordelijkheid dan eigenlijk? Ligt het bij de overheid, technologische ontwikkelingen, de consument of bij de winkels? Met deze vragen heeft Davida alle aanwezigen aan het denken gezet. Meer vertelde ze ook niet, want over oplossingen mochten we zelf gaan disQussieren tijdens CyQlus avond 3!

Daar was hij dan de 3e avond. Nu konden we lekker disQussieren over de overbevolking. Dit deden we net als de andere drie avonden in ons geliefde Asterion. De kroeg zag al snel lekker blauw en toen Lara er eenmaal was om het allemaal te begeleiden kon het beginnen. Stellingen als:

 “Als de halve bevolking met een vingerknip kon verdwijnen, zou dat overbevolking oplossen?” en

 “ Stel; wij besluiten dat er iets aan het probleem van overpopulatie/duurzaamheid gedaan moet worden. Wie heeft de verantwoordelijkheid om actie te ondernemen?”

brak de disQussie al snel los. Vaak werd er zo ver op een stelling doorgegaan dat we al bij de andere stellingen beland waren zonder dat het de bedoeling was. Ook kwamen alle verschillende meningen van de Quenouillers naar boven die de verscheidenheid die we in ons mooie dispuut hebben liet zien, maar een ding is zeker: We zijn allemaal betroQQen met de samenleving en houden van een goede disQussie.

CyQli van afgelopen jaren

Quenouille organiseert jaarlijks een CyQlus waarbij er kritisch wordt gekeken naar actualiteiten, evenementen of andere fenomenen. De CyQli van de afgelopen jaren zagen er als volgt uit: