Wildmeditatie

22-04-2017 17:12

In navolging op de cyQlus van dit jaar, was afgelopen zaterdag een 'wildmeditatie' gepland voor Richting Rust. Een klein beetje gespannen en vooral HEEEL nieuwsgierig begonnen we samen met Bart en Ivo voor de bibliotheek. Na een kleine uitleg, de vraag hoe we er allemaal instonden (benieuwd dus!) en een eerste kleine oefening waren we genoeg opgewarmd om aan het echte werk te beginnen: een social challenge. 

In een groep liepen we rustig een stukje, tot het moment dat Bart stopte met lopen. Op dat moment stopten we allemaal en was het wachten op reacties... 'het is een flashmob', 'ze kunnen er niks van' en 'jaahoor, ga daar maar stil staan' tot mensen die gewoon doorliepen alsof er niks aan de hand was... Heel interessant om te merken hoe iedereen reageert!

Hierna zijn we stil gaan staan in een kring en hebben we geluisterd naar wat er om je heen gebeurt, en dat is nogal veel. Een razende wereld, waar je zelf ook vaker onderdeel van bent, dan dat je je jezelf op deze manier er buiten zet. Na een idee dat we op door stil te staan in een kringetje straat toe kunnen eigenen, hebben we een tijdje 'landjepik' gespeeld. Vervolgens waren we genoeg opgewarmd om alleen te 'freezen', of gewoon op de grond te gaan liggen. Dit laatste leidde tot bizarre reacties van voorbijgangers, vooral omdat men bezorgd reageerde wanneer een vrouw op de grond ging liggen, terwijl er niemand echt naar de mannen om keek.

Tot zo ver het sociale experiment, het was tijd om de stoeltjes erbij te pakken en daadwerkelijk te gaan mediteren midden in de stad. 3x 10 minuten zijn we gaan zitten, dit keer niet op de buitenwereld gefocussed, maar vooral op jezelf. Een flinke uitdaging, omdat er ook veel voorbijgangers het wel erg interessant vonden hoe je zou gaan reageren op geluiden. En ook bleef de angst dat je ineens een wildvreemde op schoot zou hebben (wat uiteraard niet gebeurd is, maar wel voor een verrassende situatie had kunnen zorgen).

Na deze drie sessies was de middag alweer voorbij, en enigszins afgekoeld (het was niet zo lekker zonnig als verwacht), maar ook voldaan en super enthousiast hadden we deze middag een stapje 'richting rust' gezet. Het was tof!:)