CyQlus avond 3

07-03-2015 11:18

Eerst moet je m'n voeten kussen! 

 
Een spelavond in een speeltuin. Wie had verwacht dat dat er zo hard aan toe zou gaan?! Want waar de rijken deze avond genoten van rode wijn, bonbons en toastjes brie, mochten de armen niet eens met ze praten tot ze hun voeten kusten. 
 
Aan de hand van een spel ervoeren deelnemers deze derde CyQlusavond hoe het is om straatarm of stinkend rijk te zijn. Het spel begon in alle groepen vreedzaam. De spelers waren gelijken van elkaar en gunden elkaar zo af en toe nog wat punten. Na de eerst ronde begonnen de eerste scheurtjes te ontstaan toen de drie spelers met de hoogste punten zichzelf "rijken" mochten noemen en een extra regel aan het spel mochten toevoegen.
 
Hoewel sommige rijken voor wereldvrede gingen en begonnen met vriendelijke regels, speelden andere rijken al op save en zorgden ervoor dat zij het hele spel rijk zouden blijven. Leuk voor de rijken, jammer voor de armsten en de middenklasse. Die trouwens niet blind accepteerden dat zij het uitschot van de samenleving vormden!
 
In menig groep werd een opstand geopperd, werd er eten van de rijken gestolen en sjoemelden de armsten met punten. Dat er geen gewonden zijn gevallen mag een wonder heten, aangezien in mijn groep na ongeveer twee rondes al werd gevraagd of je de rijken ook te lijf mocht gaan! 
 
Na afloop van het spel praatten we nog even na over de ervaringen. Daar kwamen bijzonder rake quotes voorbij als "Het is bijzonder makkelijk om als arme in de misdaad te belanden",  "Het was vet leuk om samen te spannen tegen die rijkelui". Na nog wat biertjes eindigde deze derde en laatste CyQlus-avond in Asterion. Of je nou iets wilde leren of niet en of je nou rijk was of arm: het was een topavond!
 
Qus Renske