CyQlus avond 1

08-02-2015 09:01

Wat waren we zenuwachtig en nerveus voor deze avond, maar wat is hij goed gelukt! De eerste CyQlusavond op 5 februari was een suQQes! Bij de CyQlus van dit jaar worden Goede Doelen flink onder de loep genomen en we begonnen deze editie met een lezing. De twee sprekers die aanwezig waren hadden al een lange weg afgelegd om naar het verre Enschede te komen. De mannen hadden een tegenovergestelde mening en dit werd ons erg duidelijk. Je kon merken dat ze beide erg kritisch waren naar de ander. Er kwamen verschillende onderdelen van Goede Doelen waar nu in het nieuws over gepraat wordt langs.

Ene kant van het verhaal: goede doelen zijn goed en zijn ontstaan uit een ideologie van bevlogen mensen. En zolang er donateurs voor zijn die dus het goede doel steunen wordt de ideologie blijkbaar gedeeld. Het is een 'democratisch' systeem, geld wordt gegeven aan allerlei soorten goede doelen, van vogelbescherming tot watervoorzieningen in Afrika. Mooi, toch!?

Andere kant van het verhaal: versnippering van organisaties (ambulances rijden elkaar van de sokken in Afrika om als eerste bij dat arme hutje te zijn) is jammer, en organisaties zijn niet transparant. Ze vertellen vaak nog wel wat ze doen, maar niet wat ze bereiken. Er gaat teveel geld naar de organisatie, het zijn hele bedrijven met grote panden en duur betaalde directeuren. (Tegenargument: bij lagere salarissen moet je het met 'afdankertjes' doen en dat helpt de organisatie ook niet.) Opschaling zorgt ervoor dat er relatief meer geld gaat zitten in organisatiezaken die niets met het doel te maken hebben.

Er was dus erg veel om over na te denken en door de verschillende meningen van de sprekers en ook van het publiek werd er aan het eind van de avond een discussiemoment ingelast. De sprekers werden zelf vragen gesteld en meningen kwamen over en weer. Op een gegeven moment werd er toch een eind aan gemaakt maar er is nog veel om over gediscussieerd te worden en dit mag allemaal opgespaard worden voor de DisQussieavond van 19 februari. Zoals we hebben gemerkt zijn er veel verschillende meningen over Goede Doelen en vooral hun transparantie. Wil jij hier ook nog meer over horen? Kom vooral naar de DisQussieavond op 19 februari in Asterion.

Liefs,

Tineke en Heleen